Thursday, July 15, 2010

BN Prihatin Kepada Semua Rakyat Tanpa Membezakan Suku Kaum Dan Perbezaan Anutan Agama.


Baru-baru ini saya telah merasmikan Program Kebajikan anjuran Adventist Development And Relief Agency (ADRA) yang telah diadakan di perkarangan Gereja Kampung Rosok, Kota Belud.

Berucap di majlis itu, saya berkata kerajaan Barisan Nasional (BN) yang menjadi pemerintah di negara ini merupakan sebuah kerajaan yang amat prihatin tanpa mengamalkan perbezaan suku kaum dan kepercayaan agama.

Pada saya tidak ada satupun kerajaan di dunia ini yang sebaik kerajaan yang ada di negara Malaysia.Ini terbukti dengan pelbagai program yang dianjurkan oleh kerajaan BN yang membabitkan seluruh rakyat di negara ini tanpa membezakan suku kaum dan kepercayaan agama.

Kerajaan Barisan Nasional merupakan kerajaan yang mewakili semua kaum, semua agama di negara Malaysia, ini tidak terkecuali rakyat yang di daerah Kota Belud.

Di daerah ini sendiri, semua suku kaum samada bangsa bajau, dusun, iranun dan cina yang mempunyai pelbagai anutan agama mendapat perhatian yang sewajarnya dari kerajaan yang ada sekarang.

Dengan pasukan yang mantap dari berbagai kaum dan agama ini, kerajaan kita di peringkat pusat, di peringkat negeri dan di peringkat daerah ini akan bekerja kuat memastikan kebajikan rakyat dijaga sebaik mungkin.

Apa sahaja yang ada dihadapan mata rakyat samada dalam bentuk pembangunan fizikal atau bantuan yang lain disumbangkan oleh kerajaan BN dapat dinikmati oleh semua suku kaum di daerah ini.

Antara contoh salah satu bantuan yang diberikan oleh kerajaan tanpa membezakan suku kaum dan kepercayaan agama adalah skim subsidi.

Semua suku kaum yang mempunyai pelbagai anutan agama bukan sahaja di daerah ini malah di seluruh negara turut sama menikmati skim subsidi tanpa sebarang diskriminasi.

Saya mengucapkan tahniah dan syabas kepada pihak ADRA yang telah berjaya menganjurkan program kebajikan seumpamanya.


Saya berharap lebih banyak badan-badan Ngo’s yang akan tampil ke hadapan menganjur program seperti yang telah dilaksanakan oleh pihak ADRA di masa hadapan.

Saya merasa cukup bangga dengan program kebajikan yang telah berjaya dilaksanakan oleh pihak ADRA dan program sumpamanya perlu dicontohi oleh badan-badan Ngo’s lain yang ada di daerah ini.

Hadir sama pada majlis itu antaranya Presiden SDA Mission, Nelson Bendah, Pengarah ADRA Sabah, Pastor Nasco Gabu, Pengrusi ADRA Dearah Kota Belud, Sigam Angor serta para pemimpin setempat yang lain.

Salam.

DARD

26 comments:

 1. Salam YB.

  Saya setuju dengan pandangan YB, tapi alangkah manisnya lagi kalau :

  "BN Prihatin Kepada Semua Rakyat Tanpa Membezakan Suku Kaum Dan Perbezaan Anutan Agama serta fahaman politik."

  The big question mark... sanggupkah kita lakukannya demi menarik perhatian mereka2 itu lebih dekat pada BN

  Just sekadar minta pandangan YB

  Wasalam

  Azhar

  ReplyDelete
 2. Salam YB Dato',
  Saya sangat bersetuju dgn pendapat YB Dato bahawa kerajaan yang paling baik, prihatin dgn rakyatnya adalah kerajaan Malaysia, walaupun pelbagai tohmahan dan kritikan dari pembangkang tentang isu-isu pembelaan rakyat yang mereka war-warkan tapi hampir semuanya telah dilaksanakan oleh kerajaan kita, sikap NGO seperti ADRA harus diambil contoh dan iktibar oleh NGO-NGO lain yang ada di sekitar Kota Belud untuk merealeasasikan dasar kerajaan yang sedia ada...TAHNIAH DATO DAN ADRA

  ReplyDelete
 3. BN prihatin ?? Lihat apa sudah jadi ?? kenaikan harga minyak telah diumumkan ?? Inikah yang dikatakan kerajaan prihatin ?? Rakyat dibebankan dengan kenaikan harga minyak dan barangan ?? Cukuplah datuk jangan tipu rakyat lagi. kesiankan rakyat.. Saya mahu lihat apa komen datuk tentang kenaikan harga ni yang bukan saja membebankan rakyt malah memang menyusahkan rakyat luar bandar ?? Jangan anggap rakyat masih bodoh menerima bulat2 apa yang pemimpin BN cakap. Kita dah tahu semua apa yang terjadi tentang isu2 semasa. Tahniah BN kerana sanggup membohongi rakyat dengan pelbagai alasan bagi mengaburi mata rakyat tentang kenaikan harga barang ini. Jangan Datuk lupa kawasan Parlimen Datuk ini masih ramai lagi rakyat yang hidup dalam kemiskinan. Lihat sajalah rakyat akan bangkit Dalam PRU nanti.

  ReplyDelete
 4. Dato...kalau nak memuji atau nak mengkeji kita kena berlapik sedikit. Dato punya puji ni...kambing pun akan geleng kepala diaa...Kalau kata kerajaan BN ini kerajaan baik, mungkin boleh diterima sikit. Tapi kerajaan terbaik??? Ini mesti Dato baru lepas makan belud berkilo kilo...kah..kah..kah...terima kasih Dato sebab buat lawak yang paling best tahun 2010.

  sri hartamas

  ReplyDelete
 5. Salam YB Dato' dan Tanpa Nama,

  Terlebih dahulu mohon maaf dgn Tanpa Nama kerana saya ingin berkongsi idea dan ulasan tentang kenaikan harga bahan api dan gula.

  Pada khamis 15 Julai 2010 Kerajaan telah mengumumkan penyelarasan harga petrol, diesel, petroleum gas cecair ( LPG ) dan gula sebagai langkah pertama Program Rasionalisasi Subsidi. Penyelarasan semula harga bahan api dan gula itu membolehkan Kerajaan mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta tahun ini dan mengimbangi defisit Kewangan Negara, menerusi penyelarasan ini, harga RON 95 dan diesel diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor, LPG ( 10 sekilogram) gula ( 25 sekilogram ) dan petrol premium RON97 akan diapung secara terkawal. Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan serta mengurangkan defisit fiskal supaya kekuatan ekonomi negara lebih diyakini oleh pasaran dunia dan dalaman, lebihan daripada penjimatan itu dapat digunakan utk memenuhi lebih banyak agenda pembangunan negara yang membawa faedah lebih besar dan menyeluruh kepada rakyat.

  Langkah Kerajaan mengurangkan defisit belanjawan yg terlalu tinggi ketika ini menerusi pengurangan subsidi mampu meletakkan ekonomi negara pada kedudukan yg lebih baik bagi menghadapi persekitaran global yg semakin mencabar, ekonomi negara menjadi lebih kukuh dgn Kerajaan melaksanakan langkah berhemah dgn mengurangkan subsidi ketika paras difisit negara yg tinggi. Amaran keras Kem. Perdagangan Dlm Negeri Koperasi dan Kepenggunaan agar para peniaga makanan, barangan dan perkhidmatan tidak mengambil kesempatan keatas penyelarasan harga bahan api dan gula, kita berharap KPDNKK akan mengambil tindakan yang sekeras-kerasnya terhadap peniaga yg didapati bersalah menaikkan harga barangan mereka.

  Kita juga seharusnya melihat secara makro dimana antara lain kenaikan harga gula dapat mengekang ketirisan barangan kawalan itu ke negara jiran, pada hemat saya Kerajaan perlu menampilkan beberapa penawar atau pelan tindakan yg boleh membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana utk menampan pengurangan subsidi, diharap Kerajaan telah dan sedang mencadangkan beberapa penawar, sebagai contoh Kerajaan boleh menyemak kembali pelepasan cukai semasa dan menaikkannya menurut keperluan kumpulan pendapatan rendah dan sederhana, Kerajaan juga boleh meneliti utk menghapuskan pembaharuan semula cukai jalan sebagai imbuhan utk kenaikan harga Petrol, utk golongan akar umbi Kerajaan boleh memperkenalkan sistem kupon sebagai tukaran produk keperluan asas di kedai-kedai tempatan, oleh yg demikian, jika penjimatan perbelanjaan subsidi ini disalurkan kpd golongan akar umbi atau melaksanakan dasar fiskal pengembangan sprt menurunkan cukai pendapatan perseorangan atau menaikkan " bracket " ( rangka utk meyangga sesuatu ) pelepasan cukai persendirian, tidak ragu-ragu lagi bahawa kerajaan sedang bergerak pada rentak yg betul.

  Menyentuh tentang Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) akan merasai kesan kenaikan ini tetapi kita harus bijak menguruskan perniagaan, kita tidak harus merasai sebarabg kesannya dgn meningkatkan produktiviti.

  Diharap Tanpa Nama sama-sama lah kita faham akan maksud dan intipati Kerajaan keatas kenaikan harga Petrol dan gula, agar kita dapat menerangkan dgn lebih jelas kepada golongan akar umbi atau org kampung yang kurang arif tentang maksud dan Kebaikkan Kerajaan keatas pengurang subsidi ini, dimana kelak akar umbi tidak menyalahkan Kerajaan semata-mata demi utk kedudukan ekenomi negara di masa akan datang, biar lah kta bersusah dahulu bersenang-senang kemudian...di sini saya mohon maaf sekali lagi jika ulasan ini menyentuh emosi dan kurang difahami oleh Tanpa Nama, tapi percaya lah bahawa jika diteliti dgn betul ianya mudah difahami...MAAF

  ReplyDelete
 6. Salam YB Dato dan Tanpa Nama,

  Pada khamis 15 Julai 2010 Kerajaan telah mengumumkan penyelarasan harga Petrol, Diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan Gula sebagai langkah pertama PROGRAM RASIONALISASI SUBSIDI. Penyelarasan semua harga bahan api dan gula itu membolehkan Kerajaan mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta tahun ini dan mengimbangi defisit Kewangan Negara, melalui penyelarasan harga itu, harga RON 95 dan Diesel diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor, LPG 10 sen sekilogram, gula 25 sen sekilogram dan petrol RON97 akan diapung secara terkawal.

  Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan serta mengurangkan defisit fiskal supaya kekuatan ekonomi Negara lebih diyakini oleh pasaran dunia dan dalaman, lebihan daripada penjimatan itu dapat digunakan untuk memenuhi lebih banyak agenda pembangunan Negara yang akan membawa faedah lebih besar dan menyeluruh kepada rakyat, langkah Kerajaan mengurangkan defisit belanjawan yang terlalu tinggi ketika ini menerusi pengurangan subsidi mampu meletakkan ekonomi Negara pada kedudukan yang lebih baik bagi menghadapi langkah berhemah dengan mengurangkan subsidi ketika paras defisit Negara yang tinggi supaya ekonomi Negara menjadi lebih kukuh, stabil dan mampan.

  Penyelarasan ini bukan memberi " Lampu Hijau " untuk para peniaga menaikkan harga barangan sesuka hati yang akan membebankan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, oleh itu diharap para peniaga tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan berlebihan, sebaliknya menjadi peniaga berhemah dengan menyokong harsat murni Kerajaan ini demi kesejahteraan bersama, diharap juga agar Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan memberi amaran keras dan akan mengambil tindakan susulan jika didapati peniaga menaikkan harga makanan, barangan dan perkhidmatan berikutan penyelarasan ini.

  Kerajaan perlu menampilkan beberapa " Penawar " atau pelan tindakan yang boleh membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menampan pengurangan subsidi, sebagai contoh, Kerajaan menyemak kembali pelepasan cukai semasa dan menaikkan menurut keperluan kumpulan pendapatan rendah dan sederhana, oleh yang demikian, jika penjimatan perbelanjaan subsidi itu disalurkan kepada golongan akar umbi atau melaksanakan dasar fiskal pengembangan seperti menurunkan cukai pendapatan perseorangan atau menaikkan " Bracket " ( Menyangga sesuatu ) pelepasan cukai pendapatan, tidak ragu-ragiu lagi yang Kerajaan sedang bergerak pada landasan dan rentak yang betul, Kerajaan juga boleh meneliti untuk menghapuskan pembaharuan semula cukai jalan sebagai imbuhan untuk kenaikkan harga bahan api, untuk golongan akar umbi Kerajaan boleh memperkenalkan sistem kupon keperluan asas di kedai-kedai tempatan, diharapkan agar Kerajaan telah dan akan mencadangkan lain-lain " Penawar " dan akan memaklumkan butirannya dalam masa terdekat.

  Kita harus melihat secra makro dimana antara lain kenaikkan harga gula dapat mengekang ketirisan barangan kawalan itu ke Negara jiran, Perusahan kecil dan Sederhana ( PKS ) pasti akan merasa kesan kenaikkan ini tetapi kalau kita bijak menguruskan perniagaan, kita tidak harus merasai sebarang kesannya dengan meningkatkan produktiviti, langkah mengurangkan kandungan gula tidak akan menyebabkan kos melambung, PKS boleh ubahsuai dan struktur kos dapat dikekalkan.

  Diharap Tanpa Nama dapat sama-sama menerangkan dgn golongan akar umbi akan hasrat Kerajaan dan bukannya Kerajaan bertindak sewenang-wenangnya tanpa sebab yang munasabah, biar lah kta bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian, kadang-kadang kita juga kena tanya diri sendiri apa kah sumbangan kita terhadap Negara yang kita cintai ini..Mohon maaf jika ulasan berlebihan tapi itu lah realitinya.

  ReplyDelete
 7. Salam YB Dato dan Tanpa Nama,

  Pada khamis 15 Julai 2010 Kerajaan telah mengumumkan penyelarasan harga Petrol, Diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan Gula sebagai langkah pertama PROGRAM RASIONALISASI SUBSIDI. Penyelarasan semua harga bahan api dan gula itu membolehkan Kerajaan mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta tahun ini dan mengimbangi defisit Kewangan Negara, melalui penyelarasan harga itu, harga RON 95 dan Diesel diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor, LPG 10 sen sekilogram, gula 25 sen sekilogram dan petrol RON97 akan diapung secara terkawal.

  Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan serta mengurangkan defisit fiskal supaya kekuatan ekonomi Negara lebih diyakini oleh pasaran dunia dan dalaman, lebihan daripada penjimatan itu dapat digunakan untuk memenuhi lebih banyak agenda pembangunan Negara yang akan membawa faedah lebih besar dan menyeluruh kepada rakyat, langkah Kerajaan mengurangkan defisit belanjawan yang terlalu tinggi ketika ini menerusi pengurangan subsidi mampu meletakkan ekonomi Negara pada kedudukan yang lebih baik bagi menghadapi langkah berhemah dengan mengurangkan subsidi ketika paras defisit Negara yang tinggi supaya ekonomi Negara menjadi lebih kukuh, stabil dan mampan.

  Penyelarasan ini bukan memberi " Lampu Hijau " untuk para peniaga menaikkan harga barangan sesuka hati yang akan membebankan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, oleh itu diharap para peniaga tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan berlebihan, sebaliknya menjadi peniaga berhemah dengan menyokong harsat murni Kerajaan ini demi kesejahteraan bersama, diharap juga agar Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan memberi amaran keras dan akan mengambil tindakan susulan jika didapati peniaga menaikkan harga makanan, barangan dan perkhidmatan berikutan penyelarasan ini.

  Kerajaan perlu menampilkan beberapa " Penawar " atau pelan tindakan yang boleh membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menampan pengurangan subsidi, sebagai contoh, Kerajaan menyemak kembali pelepasan cukai semasa dan menaikkan menurut keperluan kumpulan pendapatan rendah dan sederhana, oleh yang demikian, jika penjimatan perbelanjaan subsidi itu disalurkan kepada golongan akar umbi atau melaksanakan dasar fiskal pengembangan seperti menurunkan cukai pendapatan perseorangan atau menaikkan " Bracket " ( Menyangga sesuatu ) pelepasan cukai pendapatan, tidak ragu-ragiu lagi yang Kerajaan sedang bergerak pada landasan dan rentak yang betul, Kerajaan juga boleh meneliti untuk menghapuskan pembaharuan semula cukai jalan sebagai imbuhan untuk kenaikkan harga bahan api, untuk golongan akar umbi Kerajaan boleh memperkenalkan sistem kupon keperluan asas di kedai-kedai tempatan, diharapkan agar Kerajaan telah dan akan mencadangkan lain-lain " Penawar " dan akan memaklumkan butirannya dalam masa terdekat.

  Kita harus melihat secra makro dimana antara lain kenaikkan harga gula dapat mengekang ketirisan barangan kawalan itu ke Negara jiran, Perusahan kecil dan Sederhana ( PKS ) pasti akan merasa kesan kenaikkan ini tetapi kalau kita bijak menguruskan perniagaan, kita tidak harus merasai sebarang kesannya dengan meningkatkan produktiviti, langkah mengurangkan kandungan gula tidak akan menyebabkan kos melambung, PKS boleh ubahsuai dan struktur kos dapat dikekalkan.

  Diharap Tanpa Nama dapat sama-sama menerangkan dgn golongan akar umbi akan hasrat Kerajaan dan bukannya Kerajaan bertindak sewenang-wenangnya tanpa sebab yang munasabah, biar lah kta bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian, kadang-kadang kita juga kena tanya diri sendiri apa kah sumbangan kita terhadap Negara yang kita cintai ini..Mohon maaf jika ulasan berlebihan tapi itu lah realitinya.

  ReplyDelete
 8. Salam YB Dato dan Tanpa Nama,

  Pada khamis 15 Julai 2010 Kerajaan telah mengumumkan penyelarasan harga Petrol, Diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan Gula sebagai langkah pertama PROGRAM RASIONALISASI SUBSIDI. Penyelarasan semua harga bahan api dan gula itu membolehkan Kerajaan mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta tahun ini dan mengimbangi defisit Kewangan Negara, melalui penyelarasan harga itu, harga RON 95 dan Diesel diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor, LPG 10 sen sekilogram, gula 25 sen sekilogram dan petrol RON97 akan diapung secara terkawal.

  Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan serta mengurangkan defisit fiskal supaya kekuatan ekonomi Negara lebih diyakini oleh pasaran dunia dan dalaman, lebihan daripada penjimatan itu dapat digunakan untuk memenuhi lebih banyak agenda pembangunan Negara yang akan membawa faedah lebih besar dan menyeluruh kepada rakyat, langkah Kerajaan mengurangkan defisit belanjawan yang terlalu tinggi ketika ini menerusi pengurangan subsidi mampu meletakkan ekonomi Negara pada kedudukan yang lebih baik bagi menghadapi langkah berhemah dengan mengurangkan subsidi ketika paras defisit Negara yang tinggi supaya ekonomi Negara menjadi lebih kukuh, stabil dan mampan.

  Penyelarasan ini bukan memberi " Lampu Hijau " untuk para peniaga menaikkan harga barangan sesuka hati yang akan membebankan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, oleh itu diharap para peniaga tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan berlebihan, sebaliknya menjadi peniaga berhemah dengan menyokong harsat murni Kerajaan ini demi kesejahteraan bersama, diharap juga agar Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan memberi amaran keras dan akan mengambil tindakan susulan jika didapati peniaga menaikkan harga makanan, barangan dan perkhidmatan berikutan penyelarasan ini.

  Kerajaan perlu menampilkan beberapa " Penawar " atau pelan tindakan yang boleh membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menampan pengurangan subsidi, sebagai contoh, Kerajaan menyemak kembali pelepasan cukai semasa dan menaikkan menurut keperluan kumpulan pendapatan rendah dan sederhana, oleh yang demikian, jika penjimatan perbelanjaan subsidi itu disalurkan kepada golongan akar umbi atau melaksanakan dasar fiskal pengembangan seperti menurunkan cukai pendapatan perseorangan atau menaikkan " Bracket " ( Menyangga sesuatu ) pelepasan cukai pendapatan, tidak ragu-ragiu lagi yang Kerajaan sedang bergerak pada landasan dan rentak yang betul, Kerajaan juga boleh meneliti untuk menghapuskan pembaharuan semula cukai jalan sebagai imbuhan untuk kenaikkan harga bahan api, untuk golongan akar umbi Kerajaan boleh memperkenalkan sistem kupon keperluan asas di kedai-kedai tempatan, diharapkan agar Kerajaan telah dan akan mencadangkan lain-lain " Penawar " dan akan memaklumkan butirannya dalam masa terdekat.

  Kita harus melihat secra makro dimana antara lain kenaikkan harga gula dapat mengekang ketirisan barangan kawalan itu ke Negara jiran, Perusahan kecil dan Sederhana ( PKS ) pasti akan merasa kesan kenaikkan ini tetapi kalau kita bijak menguruskan perniagaan, kita tidak harus merasai sebarang kesannya dengan meningkatkan produktiviti, langkah mengurangkan kandungan gula tidak akan menyebabkan kos melambung, PKS boleh ubahsuai dan struktur kos dapat dikekalkan.

  Diharap Tanpa Nama dapat sama-sama menerangkan dgn golongan akar umbi akan hasrat Kerajaan dan bukannya Kerajaan bertindak sewenang-wenangnya tanpa sebab yang munasabah, biar lah kta bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian, kadang-kadang kita juga kena tanya diri sendiri apa kah sumbangan kita terhadap Negara yang kita cintai ini..Mohon maaf jika ulasan berlebihan tapi itu lah realitinya.

  ReplyDelete
 9. Salam YB Dato dan Tanpa Nama,

  Pada khamis 15 Julai 2010 Kerajaan telah mengumumkan penyelarasan harga Petrol, Diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan Gula sebagai langkah pertama PROGRAM RASIONALISASI SUBSIDI. Penyelarasan semua harga bahan api dan gula itu membolehkan Kerajaan mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta tahun ini dan mengimbangi defisit Kewangan Negara, melalui penyelarasan harga itu, harga RON 95 dan Diesel diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor, LPG 10 sen sekilogram, gula 25 sen sekilogram dan petrol RON97 akan diapung secara terkawal.

  Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan serta mengurangkan defisit fiskal supaya kekuatan ekonomi Negara lebih diyakini oleh pasaran dunia dan dalaman, lebihan daripada penjimatan itu dapat digunakan untuk memenuhi lebih banyak agenda pembangunan Negara yang akan membawa faedah lebih besar dan menyeluruh kepada rakyat, langkah Kerajaan mengurangkan defisit belanjawan yang terlalu tinggi ketika ini menerusi pengurangan subsidi mampu meletakkan ekonomi Negara pada kedudukan yang lebih baik bagi menghadapi langkah berhemah dengan mengurangkan subsidi ketika paras defisit Negara yang tinggi supaya ekonomi Negara menjadi lebih kukuh, stabil dan mampan.

  Penyelarasan ini bukan memberi " Lampu Hijau " untuk para peniaga menaikkan harga barangan sesuka hati yang akan membebankan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, oleh itu diharap para peniaga tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan berlebihan, sebaliknya menjadi peniaga berhemah dengan menyokong harsat murni Kerajaan ini demi kesejahteraan bersama, diharap juga agar Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan memberi amaran keras dan akan mengambil tindakan susulan jika didapati peniaga menaikkan harga makanan, barangan dan perkhidmatan berikutan penyelarasan ini.

  Kerajaan perlu menampilkan beberapa " Penawar " atau pelan tindakan yang boleh membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menampan pengurangan subsidi, sebagai contoh, Kerajaan menyemak kembali pelepasan cukai semasa dan menaikkan menurut keperluan kumpulan pendapatan rendah dan sederhana, oleh yang demikian, jika penjimatan perbelanjaan subsidi itu disalurkan kepada golongan akar umbi atau melaksanakan dasar fiskal pengembangan seperti menurunkan cukai pendapatan perseorangan atau menaikkan " Bracket " ( Menyangga sesuatu ) pelepasan cukai pendapatan, tidak ragu-ragiu lagi yang Kerajaan sedang bergerak pada landasan dan rentak yang betul, Kerajaan juga boleh meneliti untuk menghapuskan pembaharuan semula cukai jalan sebagai imbuhan untuk kenaikkan harga bahan api, untuk golongan akar umbi Kerajaan boleh memperkenalkan sistem kupon keperluan asas di kedai-kedai tempatan, diharapkan agar Kerajaan telah dan akan mencadangkan lain-lain " Penawar " dan akan memaklumkan butirannya dalam masa terdekat.

  Kita harus melihat secra makro dimana antara lain kenaikkan harga gula dapat mengekang ketirisan barangan kawalan itu ke Negara jiran, Perusahan kecil dan Sederhana ( PKS ) pasti akan merasa kesan kenaikkan ini tetapi kalau kita bijak menguruskan perniagaan, kita tidak harus merasai sebarang kesannya dengan meningkatkan produktiviti, langkah mengurangkan kandungan gula tidak akan menyebabkan kos melambung, PKS boleh ubahsuai dan struktur kos dapat dikekalkan.

  Diharap Tanpa Nama dapat sama-sama menerangkan dgn golongan akar umbi akan hasrat Kerajaan dan bukannya Kerajaan bertindak sewenang-wenangnya tanpa sebab yang munasabah, biar lah kta bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian, kadang-kadang kita juga kena tanya diri sendiri apa kah sumbangan kita terhadap Negara yang kita cintai ini..Mohon maaf jika ulasan berlebihan tapi itu lah realitinya.

  ReplyDelete
 10. Salam YB Dato dan Tanpa Nama,

  Pada khamis 15 Julai 2010 Kerajaan telah mengumumkan penyelarasan harga Petrol, Diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan Gula sebagai langkah pertama PROGRAM RASIONALISASI SUBSIDI. Penyelarasan semua harga bahan api dan gula itu membolehkan Kerajaan mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta tahun ini dan mengimbangi defisit Kewangan Negara, melalui penyelarasan harga itu, harga RON 95 dan Diesel diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor, LPG 10 sen sekilogram, gula 25 sen sekilogram dan petrol RON97 akan diapung secara terkawal.

  Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan serta mengurangkan defisit fiskal supaya kekuatan ekonomi Negara lebih diyakini oleh pasaran dunia dan dalaman, lebihan daripada penjimatan itu dapat digunakan untuk memenuhi lebih banyak agenda pembangunan Negara yang akan membawa faedah lebih besar dan menyeluruh kepada rakyat, langkah Kerajaan mengurangkan defisit belanjawan yang terlalu tinggi ketika ini menerusi pengurangan subsidi mampu meletakkan ekonomi Negara pada kedudukan yang lebih baik bagi menghadapi langkah berhemah dengan mengurangkan subsidi ketika paras defisit Negara yang tinggi supaya ekonomi Negara menjadi lebih kukuh, stabil dan mampan.

  Penyelarasan ini bukan memberi " Lampu Hijau " untuk para peniaga menaikkan harga barangan sesuka hati yang akan membebankan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, oleh itu diharap para peniaga tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan berlebihan, sebaliknya menjadi peniaga berhemah dengan menyokong harsat murni Kerajaan ini demi kesejahteraan bersama, diharap juga agar Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan memberi amaran keras dan akan mengambil tindakan susulan jika didapati peniaga menaikkan harga makanan, barangan dan perkhidmatan berikutan penyelarasan ini.

  Kerajaan perlu menampilkan beberapa " Penawar " atau pelan tindakan yang boleh membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menampan pengurangan subsidi, sebagai contoh, Kerajaan menyemak kembali pelepasan cukai semasa dan menaikkan menurut keperluan kumpulan pendapatan rendah dan sederhana, oleh yang demikian, jika penjimatan perbelanjaan subsidi itu disalurkan kepada golongan akar umbi atau melaksanakan dasar fiskal pengembangan seperti menurunkan cukai pendapatan perseorangan atau menaikkan " Bracket " ( Menyangga sesuatu ) pelepasan cukai pendapatan, tidak ragu-ragiu lagi yang Kerajaan sedang bergerak pada landasan dan rentak yang betul, Kerajaan juga boleh meneliti untuk menghapuskan pembaharuan semula cukai jalan sebagai imbuhan untuk kenaikkan harga bahan api, untuk golongan akar umbi Kerajaan boleh memperkenalkan sistem kupon keperluan asas di kedai-kedai tempatan, diharapkan agar Kerajaan telah dan akan mencadangkan lain-lain " Penawar " dan akan memaklumkan butirannya dalam masa terdekat.

  Kita harus melihat secra makro dimana antara lain kenaikkan harga gula dapat mengekang ketirisan barangan kawalan itu ke Negara jiran, Perusahan kecil dan Sederhana ( PKS ) pasti akan merasa kesan kenaikkan ini tetapi kalau kita bijak menguruskan perniagaan, kita tidak harus merasai sebarang kesannya dengan meningkatkan produktiviti, langkah mengurangkan kandungan gula tidak akan menyebabkan kos melambung, PKS boleh ubahsuai dan struktur kos dapat dikekalkan.

  Diharap Tanpa Nama dapat sama-sama menerangkan dgn golongan akar umbi akan hasrat Kerajaan dan bukannya Kerajaan bertindak sewenang-wenangnya tanpa sebab yang munasabah, biar lah kta bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian, kadang-kadang kita juga kena tanya diri sendiri apa kah sumbangan kita terhadap Negara yang kita cintai ini..Mohon maaf jika ulasan berlebihan tapi itu lah realitinya.

  ReplyDelete
 11. Salam YB Dato dan Tanpa Nama,

  Pada khamis 15 Julai 2010 Kerajaan telah mengumumkan penyelarasan harga Petrol, Diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan Gula sebagai langkah pertama PROGRAM RASIONALISASI SUBSIDI. Penyelarasan semua harga bahan api dan gula itu membolehkan Kerajaan mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta tahun ini dan mengimbangi defisit Kewangan Negara, melalui penyelarasan harga itu, harga RON 95 dan Diesel diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor, LPG 10 sen sekilogram, gula 25 sen sekilogram dan petrol RON97 akan diapung secara terkawal.

  Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan serta mengurangkan defisit fiskal supaya kekuatan ekonomi Negara lebih diyakini oleh pasaran dunia dan dalaman, lebihan daripada penjimatan itu dapat digunakan untuk memenuhi lebih banyak agenda pembangunan Negara yang akan membawa faedah lebih besar dan menyeluruh kepada rakyat, langkah Kerajaan mengurangkan defisit belanjawan yang terlalu tinggi ketika ini menerusi pengurangan subsidi mampu meletakkan ekonomi Negara pada kedudukan yang lebih baik bagi menghadapi langkah berhemah dengan mengurangkan subsidi ketika paras defisit Negara yang tinggi supaya ekonomi Negara menjadi lebih kukuh, stabil dan mampan.

  Penyelarasan ini bukan memberi " Lampu Hijau " untuk para peniaga menaikkan harga barangan sesuka hati yang akan membebankan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, oleh itu diharap para peniaga tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan berlebihan, sebaliknya menjadi peniaga berhemah dengan menyokong harsat murni Kerajaan ini demi kesejahteraan bersama, diharap juga agar Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan memberi amaran keras dan akan mengambil tindakan susulan jika didapati peniaga menaikkan harga makanan, barangan dan perkhidmatan berikutan penyelarasan ini.

  Kerajaan perlu menampilkan beberapa " Penawar " atau pelan tindakan yang boleh membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menampan pengurangan subsidi, sebagai contoh, Kerajaan menyemak kembali pelepasan cukai semasa dan menaikkan menurut keperluan kumpulan pendapatan rendah dan sederhana, oleh yang demikian, jika penjimatan perbelanjaan subsidi itu disalurkan kepada golongan akar umbi atau melaksanakan dasar fiskal pengembangan seperti menurunkan cukai pendapatan perseorangan atau menaikkan " Bracket " ( Menyangga sesuatu ) pelepasan cukai pendapatan, tidak ragu-ragiu lagi yang Kerajaan sedang bergerak pada landasan dan rentak yang betul, Kerajaan juga boleh meneliti untuk menghapuskan pembaharuan semula cukai jalan sebagai imbuhan untuk kenaikkan harga bahan api, untuk golongan akar umbi Kerajaan boleh memperkenalkan sistem kupon keperluan asas di kedai-kedai tempatan, diharapkan agar Kerajaan telah dan akan mencadangkan lain-lain " Penawar " dan akan memaklumkan butirannya dalam masa terdekat.

  Kita harus melihat secra makro dimana antara lain kenaikkan harga gula dapat mengekang ketirisan barangan kawalan itu ke Negara jiran, Perusahan kecil dan Sederhana ( PKS ) pasti akan merasa kesan kenaikkan ini tetapi kalau kita bijak menguruskan perniagaan, kita tidak harus merasai sebarang kesannya dengan meningkatkan produktiviti, langkah mengurangkan kandungan gula tidak akan menyebabkan kos melambung, PKS boleh ubahsuai dan struktur kos dapat dikekalkan.

  Diharap Tanpa Nama dapat sama-sama menerangkan dgn golongan akar umbi akan hasrat Kerajaan dan bukannya Kerajaan bertindak sewenang-wenangnya tanpa sebab yang munasabah, biar lah kita bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian, kadang-kadang kita juga kena tanya diri sendiri apakah sumbangan kita terhadap Negara yang kita cintai ini..Mohon maaf jika ulasan berlebihan tapi itu lah realitinya.

  ReplyDelete
 12. Salam YB Dato dan Tanpa Nama,

  Pada khamis 15 Julai 2010 Kerajaan telah mengumumkan penyelarasan harga Petrol, Diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan Gula sebagai langkah pertama PROGRAM RASIONALISASI SUBSIDI. Penyelarasan semua harga bahan api dan gula itu membolehkan Kerajaan mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta tahun ini dan mengimbangi defisit Kewangan Negara, melalui penyelarasan harga itu, harga RON 95 dan Diesel diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor, LPG 10 sen sekilogram, gula 25 sen sekilogram dan petrol RON97 akan diapung secara terkawal.

  Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan serta mengurangkan defisit fiskal supaya kekuatan ekonomi Negara lebih diyakini oleh pasaran dunia dan dalaman, lebihan daripada penjimatan itu dapat digunakan untuk memenuhi lebih banyak agenda pembangunan Negara yang akan membawa faedah lebih besar dan menyeluruh kepada rakyat, langkah Kerajaan mengurangkan defisit belanjawan yang terlalu tinggi ketika ini menerusi pengurangan subsidi mampu meletakkan ekonomi Negara pada kedudukan yang lebih baik bagi menghadapi langkah berhemah dengan mengurangkan subsidi ketika paras defisit Negara yang tinggi supaya ekonomi Negara menjadi lebih kukuh, stabil dan mampan.

  Penyelarasan ini bukan memberi " Lampu Hijau " untuk para peniaga menaikkan harga barangan sesuka hati yang akan membebankan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, oleh itu diharap para peniaga tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan berlebihan, sebaliknya menjadi peniaga berhemah dengan menyokong harsat murni Kerajaan ini demi kesejahteraan bersama, diharap juga agar Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan memberi amaran keras dan akan mengambil tindakan susulan jika didapati peniaga menaikkan harga makanan, barangan dan perkhidmatan berikutan penyelarasan ini.

  Kerajaan perlu menampilkan beberapa " Penawar " atau pelan tindakan yang boleh membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menampan pengurangan subsidi, sebagai contoh, Kerajaan menyemak kembali pelepasan cukai semasa dan menaikkan menurut keperluan kumpulan pendapatan rendah dan sederhana, oleh yang demikian, jika penjimatan perbelanjaan subsidi itu disalurkan kepada golongan akar umbi atau melaksanakan dasar fiskal pengembangan seperti menurunkan cukai pendapatan perseorangan atau menaikkan " Bracket " ( Menyangga sesuatu ) pelepasan cukai pendapatan, tidak ragu-ragiu lagi yang Kerajaan sedang bergerak pada landasan dan rentak yang betul, Kerajaan juga boleh meneliti untuk menghapuskan pembaharuan semula cukai jalan sebagai imbuhan untuk kenaikkan harga bahan api, untuk golongan akar umbi Kerajaan boleh memperkenalkan sistem kupon keperluan asas di kedai-kedai tempatan, diharapkan agar Kerajaan telah dan akan mencadangkan lain-lain " Penawar " dan akan memaklumkan butirannya dalam masa terdekat.

  Kita harus melihat secra makro dimana antara lain kenaikkan harga gula dapat mengekang ketirisan barangan kawalan itu ke Negara jiran, Perusahan kecil dan Sederhana ( PKS ) pasti akan merasa kesan kenaikkan ini tetapi kalau kita bijak menguruskan perniagaan, kita tidak harus merasai sebarang kesannya dengan meningkatkan produktiviti, langkah mengurangkan kandungan gula tidak akan menyebabkan kos melambung, PKS boleh ubahsuai dan struktur kos dapat dikekalkan.

  Diharap Tanpa Nama dapat sama-sama menerangkan dgn golongan akar umbi akan hasrat Kerajaan dan bukannya Kerajaan bertindak sewenang-wenangnya tanpa sebab yang munasabah, biar lah kita bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian, kadang-kadang kita juga kena tanya diri sendiri apakah sumbangan kita terhadap Negara yang kita cintai ini..Mohon maaf jika ulasan berlebihan tapi itu lah realitinya.

  ReplyDelete
 13. Salam YB Dato dan Tanpa Nama,

  Pada khamis 15 Julai 2010 Kerajaan telah mengumumkan penyelarasan harga Petrol, Diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan Gula sebagai langkah pertama PROGRAM RASIONALISASI SUBSIDI. Penyelarasan semua harga bahan api dan gula itu membolehkan Kerajaan mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta tahun ini dan mengimbangi defisit Kewangan Negara, melalui penyelarasan harga itu, harga RON 95 dan Diesel diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor, LPG 10 sen sekilogram, gula 25 sen sekilogram dan petrol RON97 akan diapung secara terkawal.

  Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan serta mengurangkan defisit fiskal supaya kekuatan ekonomi Negara lebih diyakini oleh pasaran dunia dan dalaman, lebihan daripada penjimatan itu dapat digunakan untuk memenuhi lebih banyak agenda pembangunan Negara yang akan membawa faedah lebih besar dan menyeluruh kepada rakyat, langkah Kerajaan mengurangkan defisit belanjawan yang terlalu tinggi ketika ini menerusi pengurangan subsidi mampu meletakkan ekonomi Negara pada kedudukan yang lebih baik bagi menghadapi langkah berhemah dengan mengurangkan subsidi ketika paras defisit Negara yang tinggi supaya ekonomi Negara menjadi lebih kukuh, stabil dan mampan.

  Penyelarasan ini bukan memberi " Lampu Hijau " untuk para peniaga menaikkan harga barangan sesuka hati yang akan membebankan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, oleh itu diharap para peniaga tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan berlebihan, sebaliknya menjadi peniaga berhemah dengan menyokong harsat murni Kerajaan ini demi kesejahteraan bersama, diharap juga agar Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan memberi amaran keras dan akan mengambil tindakan susulan jika didapati peniaga menaikkan harga makanan, barangan dan perkhidmatan berikutan penyelarasan ini.

  Kerajaan perlu menampilkan beberapa " Penawar " atau pelan tindakan yang boleh membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menampan pengurangan subsidi, sebagai contoh, Kerajaan menyemak kembali pelepasan cukai semasa dan menaikkan menurut keperluan kumpulan pendapatan rendah dan sederhana, oleh yang demikian, jika penjimatan perbelanjaan subsidi itu disalurkan kepada golongan akar umbi atau melaksanakan dasar fiskal pengembangan seperti menurunkan cukai pendapatan perseorangan atau menaikkan " Bracket " ( Menyangga sesuatu ) pelepasan cukai pendapatan, tidak ragu-ragiu lagi yang Kerajaan sedang bergerak pada landasan dan rentak yang betul, Kerajaan juga boleh meneliti untuk menghapuskan pembaharuan semula cukai jalan sebagai imbuhan untuk kenaikkan harga bahan api, untuk golongan akar umbi Kerajaan boleh memperkenalkan sistem kupon keperluan asas di kedai-kedai tempatan, diharapkan agar Kerajaan telah dan akan mencadangkan lain-lain " Penawar " dan akan memaklumkan butirannya dalam masa terdekat.

  Kita harus melihat secra makro dimana antara lain kenaikkan harga gula dapat mengekang ketirisan barangan kawalan itu ke Negara jiran, Perusahan kecil dan Sederhana ( PKS ) pasti akan merasa kesan kenaikkan ini tetapi kalau kita bijak menguruskan perniagaan, kita tidak harus merasai sebarang kesannya dengan meningkatkan produktiviti, langkah mengurangkan kandungan gula tidak akan menyebabkan kos melambung, PKS boleh ubahsuai dan struktur kos dapat dikekalkan.

  Diharap Tanpa Nama dapat sama-sama menerangkan dgn golongan akar umbi akan hasrat Kerajaan dan bukannya Kerajaan bertindak sewenang-wenangnya tanpa sebab yang munasabah, biar lah kita bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian, kadang-kadang kita juga kena tanya diri sendiri apakah sumbangan kita terhadap Negara yang kita cintai ini..Mohon maaf jika ulasan berlebihan tapi itu lah realitinya.

  ReplyDelete
 14. Salam YB Dato dan Tanpa Nama,

  Pada khamis 15 Julai 2010 Kerajaan telah mengumumkan penyelarasan harga Petrol, Diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan Gula sebagai langkah pertama PROGRAM RASIONALISASI SUBSIDI. Penyelarasan semua harga bahan api dan gula itu membolehkan Kerajaan mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta tahun ini dan mengimbangi defisit Kewangan Negara, melalui penyelarasan harga itu, harga RON 95 dan Diesel diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor, LPG 10 sen sekilogram, gula 25 sen sekilogram dan petrol RON97 akan diapung secara terkawal.

  Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan serta mengurangkan defisit fiskal supaya kekuatan ekonomi Negara lebih diyakini oleh pasaran dunia dan dalaman, lebihan daripada penjimatan itu dapat digunakan untuk memenuhi lebih banyak agenda pembangunan Negara yang akan membawa faedah lebih besar dan menyeluruh kepada rakyat, langkah Kerajaan mengurangkan defisit belanjawan yang terlalu tinggi ketika ini menerusi pengurangan subsidi mampu meletakkan ekonomi Negara pada kedudukan yang lebih baik bagi menghadapi langkah berhemah dengan mengurangkan subsidi ketika paras defisit Negara yang tinggi supaya ekonomi Negara menjadi lebih kukuh, stabil dan mampan.

  Penyelarasan ini bukan memberi " Lampu Hijau " untuk para peniaga menaikkan harga barangan sesuka hati yang akan membebankan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, oleh itu diharap para peniaga tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan berlebihan, sebaliknya menjadi peniaga berhemah dengan menyokong harsat murni Kerajaan ini demi kesejahteraan bersama, diharap juga agar Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan memberi amaran keras dan akan mengambil tindakan susulan jika didapati peniaga menaikkan harga makanan, barangan dan perkhidmatan berikutan penyelarasan ini.

  Kerajaan perlu menampilkan beberapa " Penawar " atau pelan tindakan yang boleh membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menampan pengurangan subsidi, sebagai contoh, Kerajaan menyemak kembali pelepasan cukai semasa dan menaikkan menurut keperluan kumpulan pendapatan rendah dan sederhana, oleh yang demikian, jika penjimatan perbelanjaan subsidi itu disalurkan kepada golongan akar umbi atau melaksanakan dasar fiskal pengembangan seperti menurunkan cukai pendapatan perseorangan atau menaikkan " Bracket " ( Menyangga sesuatu ) pelepasan cukai pendapatan, tidak ragu-ragiu lagi yang Kerajaan sedang bergerak pada landasan dan rentak yang betul, Kerajaan juga boleh meneliti untuk menghapuskan pembaharuan semula cukai jalan sebagai imbuhan untuk kenaikkan harga bahan api, untuk golongan akar umbi Kerajaan boleh memperkenalkan sistem kupon keperluan asas di kedai-kedai tempatan, diharapkan agar Kerajaan telah dan akan mencadangkan lain-lain " Penawar " dan akan memaklumkan butirannya dalam masa terdekat.

  Kita harus melihat secra makro dimana antara lain kenaikkan harga gula dapat mengekang ketirisan barangan kawalan itu ke Negara jiran, Perusahan kecil dan Sederhana ( PKS ) pasti akan merasa kesan kenaikkan ini tetapi kalau kita bijak menguruskan perniagaan, kita tidak harus merasai sebarang kesannya dengan meningkatkan produktiviti, langkah mengurangkan kandungan gula tidak akan menyebabkan kos melambung, PKS boleh ubahsuai dan struktur kos dapat dikekalkan.

  Diharap Tanpa Nama dapat sama-sama menerangkan dgn golongan akar umbi akan hasrat Kerajaan dan bukannya Kerajaan bertindak sewenang-wenangnya tanpa sebab yang munasabah, biar lah kita bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian, kadang-kadang kita juga kena tanya diri sendiri apakah sumbangan kita terhadap Negara yang kita cintai ini..Mohon maaf jika ulasan berlebihan tapi itu lah realitinya.

  ReplyDelete
 15. Salam YB Dato dan Tanpa Nama,

  Pada khamis 15 Julai 2010 Kerajaan telah mengumumkan penyelarasan harga Petrol, Diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan Gula sebagai langkah pertama PROGRAM RASIONALISASI SUBSIDI. Penyelarasan semua harga bahan api dan gula itu membolehkan Kerajaan mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta tahun ini dan mengimbangi defisit Kewangan Negara, melalui penyelarasan harga itu, harga RON 95 dan Diesel diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor, LPG 10 sen sekilogram, gula 25 sen sekilogram dan petrol RON97 akan diapung secara terkawal.

  Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan serta mengurangkan defisit fiskal supaya kekuatan ekonomi Negara lebih diyakini oleh pasaran dunia dan dalaman, lebihan daripada penjimatan itu dapat digunakan untuk memenuhi lebih banyak agenda pembangunan Negara yang akan membawa faedah lebih besar dan menyeluruh kepada rakyat, langkah Kerajaan mengurangkan defisit belanjawan yang terlalu tinggi ketika ini menerusi pengurangan subsidi mampu meletakkan ekonomi Negara pada kedudukan yang lebih baik bagi menghadapi langkah berhemah dengan mengurangkan subsidi ketika paras defisit Negara yang tinggi supaya ekonomi Negara menjadi lebih kukuh, stabil dan mampan.

  Penyelarasan ini bukan memberi " Lampu Hijau " untuk para peniaga menaikkan harga barangan sesuka hati yang akan membebankan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, oleh itu diharap para peniaga tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan berlebihan, sebaliknya menjadi peniaga berhemah dengan menyokong harsat murni Kerajaan ini demi kesejahteraan bersama, diharap juga agar Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan memberi amaran keras dan akan mengambil tindakan susulan jika didapati peniaga menaikkan harga makanan, barangan dan perkhidmatan berikutan penyelarasan ini.

  Kerajaan perlu menampilkan beberapa " Penawar " atau pelan tindakan yang boleh membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menampan pengurangan subsidi, sebagai contoh, Kerajaan menyemak kembali pelepasan cukai semasa dan menaikkan menurut keperluan kumpulan pendapatan rendah dan sederhana, oleh yang demikian, jika penjimatan perbelanjaan subsidi itu disalurkan kepada golongan akar umbi atau melaksanakan dasar fiskal pengembangan seperti menurunkan cukai pendapatan perseorangan atau menaikkan " Bracket " ( Menyangga sesuatu ) pelepasan cukai pendapatan, tidak ragu-ragiu lagi yang Kerajaan sedang bergerak pada landasan dan rentak yang betul, Kerajaan juga boleh meneliti untuk menghapuskan pembaharuan semula cukai jalan sebagai imbuhan untuk kenaikkan harga bahan api, untuk golongan akar umbi Kerajaan boleh memperkenalkan sistem kupon keperluan asas di kedai-kedai tempatan, diharapkan agar Kerajaan telah dan akan mencadangkan lain-lain " Penawar " dan akan memaklumkan butirannya dalam masa terdekat.

  Kita harus melihat secra makro dimana antara lain kenaikkan harga gula dapat mengekang ketirisan barangan kawalan itu ke Negara jiran, Perusahan kecil dan Sederhana ( PKS ) pasti akan merasa kesan kenaikkan ini tetapi kalau kita bijak menguruskan perniagaan, kita tidak harus merasai sebarang kesannya dengan meningkatkan produktiviti, langkah mengurangkan kandungan gula tidak akan menyebabkan kos melambung, PKS boleh ubahsuai dan struktur kos dapat dikekalkan.

  Diharap Tanpa Nama dapat sama-sama menerangkan dgn golongan akar umbi akan hasrat Kerajaan dan bukannya Kerajaan bertindak sewenang-wenangnya tanpa sebab yang munasabah, biar lah kita bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian, kadang-kadang kita juga kena tanya diri sendiri apakah sumbangan kita terhadap Negara yang kita cintai ini..Mohon maaf jika ulasan berlebihan tapi itu lah realitinya.

  ReplyDelete
 16. Salam YB Dato dan Tanpa Nama,

  Pada khamis 15 Julai 2010 Kerajaan telah mengumumkan penyelarasan harga Petrol, Diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan Gula sebagai langkah pertama PROGRAM RASIONALISASI SUBSIDI. Penyelarasan semua harga bahan api dan gula itu membolehkan Kerajaan mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta tahun ini dan mengimbangi defisit Kewangan Negara, melalui penyelarasan harga itu, harga RON 95 dan Diesel diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor, LPG 10 sen sekilogram, gula 25 sen sekilogram dan petrol RON97 akan diapung secara terkawal.

  Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan serta mengurangkan defisit fiskal supaya kekuatan ekonomi Negara lebih diyakini oleh pasaran dunia dan dalaman, lebihan daripada penjimatan itu dapat digunakan untuk memenuhi lebih banyak agenda pembangunan Negara yang akan membawa faedah lebih besar dan menyeluruh kepada rakyat, langkah Kerajaan mengurangkan defisit belanjawan yang terlalu tinggi ketika ini menerusi pengurangan subsidi mampu meletakkan ekonomi Negara pada kedudukan yang lebih baik bagi menghadapi langkah berhemah dengan mengurangkan subsidi ketika paras defisit Negara yang tinggi supaya ekonomi Negara menjadi lebih kukuh, stabil dan mampan.

  Penyelarasan ini bukan memberi " Lampu Hijau " untuk para peniaga menaikkan harga barangan sesuka hati yang akan membebankan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, oleh itu diharap para peniaga tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan berlebihan, sebaliknya menjadi peniaga berhemah dengan menyokong harsat murni Kerajaan ini demi kesejahteraan bersama, diharap juga agar Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan memberi amaran keras dan akan mengambil tindakan susulan jika didapati peniaga menaikkan harga makanan, barangan dan perkhidmatan berikutan penyelarasan ini.

  Kerajaan perlu menampilkan beberapa " Penawar " atau pelan tindakan yang boleh membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menampan pengurangan subsidi, sebagai contoh, Kerajaan menyemak kembali pelepasan cukai semasa dan menaikkan menurut keperluan kumpulan pendapatan rendah dan sederhana, oleh yang demikian, jika penjimatan perbelanjaan subsidi itu disalurkan kepada golongan akar umbi atau melaksanakan dasar fiskal pengembangan seperti menurunkan cukai pendapatan perseorangan atau menaikkan " Bracket " ( Menyangga sesuatu ) pelepasan cukai pendapatan, tidak ragu-ragiu lagi yang Kerajaan sedang bergerak pada landasan dan rentak yang betul, Kerajaan juga boleh meneliti untuk menghapuskan pembaharuan semula cukai jalan sebagai imbuhan untuk kenaikkan harga bahan api, untuk golongan akar umbi Kerajaan boleh memperkenalkan sistem kupon keperluan asas di kedai-kedai tempatan, diharapkan agar Kerajaan telah dan akan mencadangkan lain-lain " Penawar " dan akan memaklumkan butirannya dalam masa terdekat.

  Kita harus melihat secra makro dimana antara lain kenaikkan harga gula dapat mengekang ketirisan barangan kawalan itu ke Negara jiran, Perusahan kecil dan Sederhana ( PKS ) pasti akan merasa kesan kenaikkan ini tetapi kalau kita bijak menguruskan perniagaan, kita tidak harus merasai sebarang kesannya dengan meningkatkan produktiviti, langkah mengurangkan kandungan gula tidak akan menyebabkan kos melambung, PKS boleh ubahsuai dan struktur kos dapat dikekalkan.

  Diharap Tanpa Nama dapat sama-sama menerangkan dgn golongan akar umbi akan hasrat Kerajaan dan bukannya Kerajaan bertindak sewenang-wenangnya tanpa sebab yang munasabah, biar lah kita bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian, kadang-kadang kita juga kena tanya diri sendiri apakah sumbangan kita terhadap Negara yang kita cintai ini..Mohon maaf jika ulasan berlebihan tapi itu lah realitinya.

  ReplyDelete
 17. Salam YB Dato dan Tanpa Nama,

  Pada khamis 15 Julai 2010 Kerajaan telah mengumumkan penyelarasan harga Petrol, Diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan Gula sebagai langkah pertama PROGRAM RASIONALISASI SUBSIDI. Penyelarasan semua harga bahan api dan gula itu membolehkan Kerajaan mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta tahun ini dan mengimbangi defisit Kewangan Negara, melalui penyelarasan harga itu, harga RON 95 dan Diesel diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor, LPG 10 sen sekilogram, gula 25 sen sekilogram dan petrol RON97 akan diapung secara terkawal.

  Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan serta mengurangkan defisit fiskal supaya kekuatan ekonomi Negara lebih diyakini oleh pasaran dunia dan dalaman, lebihan daripada penjimatan itu dapat digunakan untuk memenuhi lebih banyak agenda pembangunan Negara yang akan membawa faedah lebih besar dan menyeluruh kepada rakyat, langkah Kerajaan mengurangkan defisit belanjawan yang terlalu tinggi ketika ini menerusi pengurangan subsidi mampu meletakkan ekonomi Negara pada kedudukan yang lebih baik bagi menghadapi langkah berhemah dengan mengurangkan subsidi ketika paras defisit Negara yang tinggi supaya ekonomi Negara menjadi lebih kukuh, stabil dan mampan.

  Penyelarasan ini bukan memberi " Lampu Hijau " untuk para peniaga menaikkan harga barangan sesuka hati yang akan membebankan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, oleh itu diharap para peniaga tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan berlebihan, sebaliknya menjadi peniaga berhemah dengan menyokong harsat murni Kerajaan ini demi kesejahteraan bersama, diharap juga agar Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan memberi amaran keras dan akan mengambil tindakan susulan jika didapati peniaga menaikkan harga makanan, barangan dan perkhidmatan berikutan penyelarasan ini.

  Kerajaan perlu menampilkan beberapa " Penawar " atau pelan tindakan yang boleh membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menampan pengurangan subsidi, sebagai contoh, Kerajaan menyemak kembali pelepasan cukai semasa dan menaikkan menurut keperluan kumpulan pendapatan rendah dan sederhana, oleh yang demikian, jika penjimatan perbelanjaan subsidi itu disalurkan kepada golongan akar umbi atau melaksanakan dasar fiskal pengembangan seperti menurunkan cukai pendapatan perseorangan atau menaikkan " Bracket " ( Menyangga sesuatu ) pelepasan cukai pendapatan, tidak ragu-ragiu lagi yang Kerajaan sedang bergerak pada landasan dan rentak yang betul, Kerajaan juga boleh meneliti untuk menghapuskan pembaharuan semula cukai jalan sebagai imbuhan untuk kenaikkan harga bahan api, untuk golongan akar umbi Kerajaan boleh memperkenalkan sistem kupon keperluan asas di kedai-kedai tempatan, diharapkan agar Kerajaan telah dan akan mencadangkan lain-lain " Penawar " dan akan memaklumkan butirannya dalam masa terdekat.

  Kita harus melihat secra makro dimana antara lain kenaikkan harga gula dapat mengekang ketirisan barangan kawalan itu ke Negara jiran, Perusahan kecil dan Sederhana ( PKS ) pasti akan merasa kesan kenaikkan ini tetapi kalau kita bijak menguruskan perniagaan, kita tidak harus merasai sebarang kesannya dengan meningkatkan produktiviti, langkah mengurangkan kandungan gula tidak akan menyebabkan kos melambung, PKS boleh ubahsuai dan struktur kos dapat dikekalkan.

  Diharap Tanpa Nama dapat sama-sama menerangkan dgn golongan akar umbi akan hasrat Kerajaan dan bukannya Kerajaan bertindak sewenang-wenangnya tanpa sebab yang munasabah, biar lah kita bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian, kadang-kadang kita juga kena tanya diri sendiri apakah sumbangan kita terhadap Negara yang kita cintai ini..Mohon maaf jika ulasan berlebihan tapi itu lah realitinya.

  ReplyDelete
 18. Salam YB Dato dan Tanpa Nama,

  Pada khamis 15 Julai 2010 Kerajaan telah mengumumkan penyelarasan harga Petrol, Diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan Gula sebagai langkah pertama PROGRAM RASIONALISASI SUBSIDI. Penyelarasan semua harga bahan api dan gula itu membolehkan Kerajaan mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta tahun ini dan mengimbangi defisit Kewangan Negara, melalui penyelarasan harga itu, harga RON 95 dan Diesel diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor, LPG 10 sen sekilogram, gula 25 sen sekilogram dan petrol RON97 akan diapung secara terkawal.

  Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan serta mengurangkan defisit fiskal supaya kekuatan ekonomi Negara lebih diyakini oleh pasaran dunia dan dalaman, lebihan daripada penjimatan itu dapat digunakan untuk memenuhi lebih banyak agenda pembangunan Negara yang akan membawa faedah lebih besar dan menyeluruh kepada rakyat, langkah Kerajaan mengurangkan defisit belanjawan yang terlalu tinggi ketika ini menerusi pengurangan subsidi mampu meletakkan ekonomi Negara pada kedudukan yang lebih baik bagi menghadapi langkah berhemah dengan mengurangkan subsidi ketika paras defisit Negara yang tinggi supaya ekonomi Negara menjadi lebih kukuh, stabil dan mampan.

  Penyelarasan ini bukan memberi " Lampu Hijau " untuk para peniaga menaikkan harga barangan sesuka hati yang akan membebankan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, oleh itu diharap para peniaga tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan berlebihan, sebaliknya menjadi peniaga berhemah dengan menyokong harsat murni Kerajaan ini demi kesejahteraan bersama, diharap juga agar Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan memberi amaran keras dan akan mengambil tindakan susulan jika didapati peniaga menaikkan harga makanan, barangan dan perkhidmatan berikutan penyelarasan ini.

  Kerajaan perlu menampilkan beberapa " Penawar " atau pelan tindakan yang boleh membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menampan pengurangan subsidi, sebagai contoh, Kerajaan menyemak kembali pelepasan cukai semasa dan menaikkan menurut keperluan kumpulan pendapatan rendah dan sederhana, oleh yang demikian, jika penjimatan perbelanjaan subsidi itu disalurkan kepada golongan akar umbi atau melaksanakan dasar fiskal pengembangan seperti menurunkan cukai pendapatan perseorangan atau menaikkan " Bracket " ( Menyangga sesuatu ) pelepasan cukai pendapatan, tidak ragu-ragiu lagi yang Kerajaan sedang bergerak pada landasan dan rentak yang betul, Kerajaan juga boleh meneliti untuk menghapuskan pembaharuan semula cukai jalan sebagai imbuhan untuk kenaikkan harga bahan api, untuk golongan akar umbi Kerajaan boleh memperkenalkan sistem kupon keperluan asas di kedai-kedai tempatan, diharapkan agar Kerajaan telah dan akan mencadangkan lain-lain " Penawar " dan akan memaklumkan butirannya dalam masa terdekat.

  Kita harus melihat secra makro dimana antara lain kenaikkan harga gula dapat mengekang ketirisan barangan kawalan itu ke Negara jiran, Perusahan kecil dan Sederhana ( PKS ) pasti akan merasa kesan kenaikkan ini tetapi kalau kita bijak menguruskan perniagaan, kita tidak harus merasai sebarang kesannya dengan meningkatkan produktiviti, langkah mengurangkan kandungan gula tidak akan menyebabkan kos melambung, PKS boleh ubahsuai dan struktur kos dapat dikekalkan.

  Diharap Tanpa Nama dapat sama-sama menerangkan dgn golongan akar umbi akan hasrat Kerajaan dan bukannya Kerajaan bertindak sewenang-wenangnya tanpa sebab yang munasabah, biar lah kita bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian, kadang-kadang kita juga kena tanya diri sendiri apakah sumbangan kita terhadap Negara yang kita cintai ini..Mohon maaf jika ulasan berlebihan tapi itu lah realitinya.

  ReplyDelete
 19. Salam YB Dato dan Tanpa Nama,

  Pada khamis 15 Julai 2010 Kerajaan telah mengumumkan penyelarasan harga Petrol, Diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan Gula sebagai langkah pertama PROGRAM RASIONALISASI SUBSIDI. Penyelarasan semua harga bahan api dan gula itu membolehkan Kerajaan mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta tahun ini dan mengimbangi defisit Kewangan Negara, melalui penyelarasan harga itu, harga RON 95 dan Diesel diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor, LPG 10 sen sekilogram, gula 25 sen sekilogram dan petrol RON97 akan diapung secara terkawal.

  Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan serta mengurangkan defisit fiskal supaya kekuatan ekonomi Negara lebih diyakini oleh pasaran dunia dan dalaman, lebihan daripada penjimatan itu dapat digunakan untuk memenuhi lebih banyak agenda pembangunan Negara yang akan membawa faedah lebih besar dan menyeluruh kepada rakyat, langkah Kerajaan mengurangkan defisit belanjawan yang terlalu tinggi ketika ini menerusi pengurangan subsidi mampu meletakkan ekonomi Negara pada kedudukan yang lebih baik bagi menghadapi langkah berhemah dengan mengurangkan subsidi ketika paras defisit Negara yang tinggi supaya ekonomi Negara menjadi lebih kukuh, stabil dan mampan.

  Penyelarasan ini bukan memberi " Lampu Hijau " untuk para peniaga menaikkan harga barangan sesuka hati yang akan membebankan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, oleh itu diharap para peniaga tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan berlebihan, sebaliknya menjadi peniaga berhemah dengan menyokong harsat murni Kerajaan ini demi kesejahteraan bersama, diharap juga agar Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan memberi amaran keras dan akan mengambil tindakan susulan jika didapati peniaga menaikkan harga makanan, barangan dan perkhidmatan berikutan penyelarasan ini.

  Kerajaan perlu menampilkan beberapa " Penawar " atau pelan tindakan yang boleh membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menampan pengurangan subsidi, sebagai contoh, Kerajaan menyemak kembali pelepasan cukai semasa dan menaikkan menurut keperluan kumpulan pendapatan rendah dan sederhana, oleh yang demikian, jika penjimatan perbelanjaan subsidi itu disalurkan kepada golongan akar umbi atau melaksanakan dasar fiskal pengembangan seperti menurunkan cukai pendapatan perseorangan atau menaikkan " Bracket " ( Menyangga sesuatu ) pelepasan cukai pendapatan, tidak ragu-ragiu lagi yang Kerajaan sedang bergerak pada landasan dan rentak yang betul, Kerajaan juga boleh meneliti untuk menghapuskan pembaharuan semula cukai jalan sebagai imbuhan untuk kenaikkan harga bahan api, untuk golongan akar umbi Kerajaan boleh memperkenalkan sistem kupon keperluan asas di kedai-kedai tempatan, diharapkan agar Kerajaan telah dan akan mencadangkan lain-lain " Penawar " dan akan memaklumkan butirannya dalam masa terdekat.

  Kita harus melihat secra makro dimana antara lain kenaikkan harga gula dapat mengekang ketirisan barangan kawalan itu ke Negara jiran, Perusahan kecil dan Sederhana ( PKS ) pasti akan merasa kesan kenaikkan ini tetapi kalau kita bijak menguruskan perniagaan, kita tidak harus merasai sebarang kesannya dengan meningkatkan produktiviti, langkah mengurangkan kandungan gula tidak akan menyebabkan kos melambung, PKS boleh ubahsuai dan struktur kos dapat dikekalkan.

  Diharap Tanpa Nama dapat sama-sama menerangkan dgn golongan akar umbi akan hasrat Kerajaan dan bukannya Kerajaan bertindak sewenang-wenangnya tanpa sebab yang munasabah, biar lah kita bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian, kadang-kadang kita juga kena tanya diri sendiri apakah sumbangan kita terhadap Negara yang kita cintai ini..Mohon maaf jika ulasan berlebihan tapi itu lah realitinya.

  ReplyDelete
 20. Salam YB Dato dan Tanpa Nama,

  Pada khamis 15 Julai 2010 Kerajaan telah mengumumkan penyelarasan harga Petrol, Diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan Gula sebagai langkah pertama PROGRAM RASIONALISASI SUBSIDI. Penyelarasan semua harga bahan api dan gula itu membolehkan Kerajaan mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta tahun ini dan mengimbangi defisit Kewangan Negara, melalui penyelarasan harga itu, harga RON 95 dan Diesel diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor, LPG 10 sen sekilogram, gula 25 sen sekilogram dan petrol RON97 akan diapung secara terkawal.

  Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan serta mengurangkan defisit fiskal supaya kekuatan ekonomi Negara lebih diyakini oleh pasaran dunia dan dalaman, lebihan daripada penjimatan itu dapat digunakan untuk memenuhi lebih banyak agenda pembangunan Negara yang akan membawa faedah lebih besar dan menyeluruh kepada rakyat, langkah Kerajaan mengurangkan defisit belanjawan yang terlalu tinggi ketika ini menerusi pengurangan subsidi mampu meletakkan ekonomi Negara pada kedudukan yang lebih baik bagi menghadapi langkah berhemah dengan mengurangkan subsidi ketika paras defisit Negara yang tinggi supaya ekonomi Negara menjadi lebih kukuh, stabil dan mampan.

  Penyelarasan ini bukan memberi " Lampu Hijau " untuk para peniaga menaikkan harga barangan sesuka hati yang akan membebankan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, oleh itu diharap para peniaga tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan berlebihan, sebaliknya menjadi peniaga berhemah dengan menyokong harsat murni Kerajaan ini demi kesejahteraan bersama, diharap juga agar Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan memberi amaran keras dan akan mengambil tindakan susulan jika didapati peniaga menaikkan harga makanan, barangan dan perkhidmatan berikutan penyelarasan ini.

  Kerajaan perlu menampilkan beberapa " Penawar " atau pelan tindakan yang boleh membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menampan pengurangan subsidi, sebagai contoh, Kerajaan menyemak kembali pelepasan cukai semasa dan menaikkan menurut keperluan kumpulan pendapatan rendah dan sederhana, oleh yang demikian, jika penjimatan perbelanjaan subsidi itu disalurkan kepada golongan akar umbi atau melaksanakan dasar fiskal pengembangan seperti menurunkan cukai pendapatan perseorangan atau menaikkan " Bracket " ( Menyangga sesuatu ) pelepasan cukai pendapatan, tidak ragu-ragiu lagi yang Kerajaan sedang bergerak pada landasan dan rentak yang betul, Kerajaan juga boleh meneliti untuk menghapuskan pembaharuan semula cukai jalan sebagai imbuhan untuk kenaikkan harga bahan api, untuk golongan akar umbi Kerajaan boleh memperkenalkan sistem kupon keperluan asas di kedai-kedai tempatan, diharapkan agar Kerajaan telah dan akan mencadangkan lain-lain " Penawar " dan akan memaklumkan butirannya dalam masa terdekat.

  Kita harus melihat secra makro dimana antara lain kenaikkan harga gula dapat mengekang ketirisan barangan kawalan itu ke Negara jiran, Perusahan kecil dan Sederhana ( PKS ) pasti akan merasa kesan kenaikkan ini tetapi kalau kita bijak menguruskan perniagaan, kita tidak harus merasai sebarang kesannya dengan meningkatkan produktiviti, langkah mengurangkan kandungan gula tidak akan menyebabkan kos melambung, PKS boleh ubahsuai dan struktur kos dapat dikekalkan.

  Diharap Tanpa Nama dapat sama-sama menerangkan dgn golongan akar umbi akan hasrat Kerajaan dan bukannya Kerajaan bertindak sewenang-wenangnya tanpa sebab yang munasabah, biar lah kita bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian, kadang-kadang kita juga kena tanya diri sendiri apakah sumbangan kita terhadap Negara yang kita cintai ini..Mohon maaf jika ulasan berlebihan tapi itu lah realitinya.

  ReplyDelete
 21. Salam YB Dato dan Tanpa Nama,

  Pada khamis 15 Julai 2010 Kerajaan telah mengumumkan penyelarasan harga Petrol, Diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan Gula sebagai langkah pertama PROGRAM RASIONALISASI SUBSIDI. Penyelarasan semua harga bahan api dan gula itu membolehkan Kerajaan mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta tahun ini dan mengimbangi defisit Kewangan Negara, melalui penyelarasan harga itu, harga RON 95 dan Diesel diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor, LPG 10 sen sekilogram, gula 25 sen sekilogram dan petrol RON97 akan diapung secara terkawal.

  Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan serta mengurangkan defisit fiskal supaya kekuatan ekonomi Negara lebih diyakini oleh pasaran dunia dan dalaman, lebihan daripada penjimatan itu dapat digunakan untuk memenuhi lebih banyak agenda pembangunan Negara yang akan membawa faedah lebih besar dan menyeluruh kepada rakyat, langkah Kerajaan mengurangkan defisit belanjawan yang terlalu tinggi ketika ini menerusi pengurangan subsidi mampu meletakkan ekonomi Negara pada kedudukan yang lebih baik bagi menghadapi langkah berhemah dengan mengurangkan subsidi ketika paras defisit Negara yang tinggi supaya ekonomi Negara menjadi lebih kukuh, stabil dan mampan.

  Penyelarasan ini bukan memberi " Lampu Hijau " untuk para peniaga menaikkan harga barangan sesuka hati yang akan membebankan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, oleh itu diharap para peniaga tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan berlebihan, sebaliknya menjadi peniaga berhemah dengan menyokong harsat murni Kerajaan ini demi kesejahteraan bersama, diharap juga agar Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan memberi amaran keras dan akan mengambil tindakan susulan jika didapati peniaga menaikkan harga makanan, barangan dan perkhidmatan berikutan penyelarasan ini.

  Kerajaan perlu menampilkan beberapa " Penawar " atau pelan tindakan yang boleh membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menampan pengurangan subsidi, sebagai contoh, Kerajaan menyemak kembali pelepasan cukai semasa dan menaikkan menurut keperluan kumpulan pendapatan rendah dan sederhana, oleh yang demikian, jika penjimatan perbelanjaan subsidi itu disalurkan kepada golongan akar umbi atau melaksanakan dasar fiskal pengembangan seperti menurunkan cukai pendapatan perseorangan atau menaikkan " Bracket " ( Menyangga sesuatu ) pelepasan cukai pendapatan, tidak ragu-ragiu lagi yang Kerajaan sedang bergerak pada landasan dan rentak yang betul, Kerajaan juga boleh meneliti untuk menghapuskan pembaharuan semula cukai jalan sebagai imbuhan untuk kenaikkan harga bahan api, untuk golongan akar umbi Kerajaan boleh memperkenalkan sistem kupon keperluan asas di kedai-kedai tempatan, diharapkan agar Kerajaan telah dan akan mencadangkan lain-lain " Penawar " dan akan memaklumkan butirannya dalam masa terdekat.

  Kita harus melihat secra makro dimana antara lain kenaikkan harga gula dapat mengekang ketirisan barangan kawalan itu ke Negara jiran, Perusahan kecil dan Sederhana ( PKS ) pasti akan merasa kesan kenaikkan ini tetapi kalau kita bijak menguruskan perniagaan, kita tidak harus merasai sebarang kesannya dengan meningkatkan produktiviti, langkah mengurangkan kandungan gula tidak akan menyebabkan kos melambung, PKS boleh ubahsuai dan struktur kos dapat dikekalkan.

  Diharap Tanpa Nama dapat sama-sama menerangkan dgn golongan akar umbi akan hasrat Kerajaan dan bukannya Kerajaan bertindak sewenang-wenangnya tanpa sebab yang munasabah, biar lah kita bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian, kadang-kadang kita juga kena tanya diri sendiri apakah sumbangan kita terhadap Negara yang kita cintai ini..Mohon maaf jika ulasan berlebihan tapi itu lah realitinya.

  ReplyDelete
 22. Salam YB Dato dan Tanpa Nama,

  Pada khamis 15 Julai 2010 Kerajaan telah mengumumkan penyelarasan harga Petrol, Diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan Gula sebagai langkah pertama PROGRAM RASIONALISASI SUBSIDI. Penyelarasan semua harga bahan api dan gula itu membolehkan Kerajaan mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta tahun ini dan mengimbangi defisit Kewangan Negara, melalui penyelarasan harga itu, harga RON 95 dan Diesel diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor, LPG 10 sen sekilogram, gula 25 sen sekilogram dan petrol RON97 akan diapung secara terkawal.

  Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan serta mengurangkan defisit fiskal supaya kekuatan ekonomi Negara lebih diyakini oleh pasaran dunia dan dalaman, lebihan daripada penjimatan itu dapat digunakan untuk memenuhi lebih banyak agenda pembangunan Negara yang akan membawa faedah lebih besar dan menyeluruh kepada rakyat, langkah Kerajaan mengurangkan defisit belanjawan yang terlalu tinggi ketika ini menerusi pengurangan subsidi mampu meletakkan ekonomi Negara pada kedudukan yang lebih baik bagi menghadapi langkah berhemah dengan mengurangkan subsidi ketika paras defisit Negara yang tinggi supaya ekonomi Negara menjadi lebih kukuh, stabil dan mampan.

  Penyelarasan ini bukan memberi " Lampu Hijau " untuk para peniaga menaikkan harga barangan sesuka hati yang akan membebankan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, oleh itu diharap para peniaga tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan berlebihan, sebaliknya menjadi peniaga berhemah dengan menyokong harsat murni Kerajaan ini demi kesejahteraan bersama, diharap juga agar Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan memberi amaran keras dan akan mengambil tindakan susulan jika didapati peniaga menaikkan harga makanan, barangan dan perkhidmatan berikutan penyelarasan ini.

  Kerajaan perlu menampilkan beberapa " Penawar " atau pelan tindakan yang boleh membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menampan pengurangan subsidi, sebagai contoh, Kerajaan menyemak kembali pelepasan cukai semasa dan menaikkan menurut keperluan kumpulan pendapatan rendah dan sederhana, oleh yang demikian, jika penjimatan perbelanjaan subsidi itu disalurkan kepada golongan akar umbi atau melaksanakan dasar fiskal pengembangan seperti menurunkan cukai pendapatan perseorangan atau menaikkan " Bracket " ( Menyangga sesuatu ) pelepasan cukai pendapatan, tidak ragu-ragiu lagi yang Kerajaan sedang bergerak pada landasan dan rentak yang betul, Kerajaan juga boleh meneliti untuk menghapuskan pembaharuan semula cukai jalan sebagai imbuhan untuk kenaikkan harga bahan api, untuk golongan akar umbi Kerajaan boleh memperkenalkan sistem kupon keperluan asas di kedai-kedai tempatan, diharapkan agar Kerajaan telah dan akan mencadangkan lain-lain " Penawar " dan akan memaklumkan butirannya dalam masa terdekat.

  Kita harus melihat secra makro dimana antara lain kenaikkan harga gula dapat mengekang ketirisan barangan kawalan itu ke Negara jiran, Perusahan kecil dan Sederhana ( PKS ) pasti akan merasa kesan kenaikkan ini tetapi kalau kita bijak menguruskan perniagaan, kita tidak harus merasai sebarang kesannya dengan meningkatkan produktiviti, langkah mengurangkan kandungan gula tidak akan menyebabkan kos melambung, PKS boleh ubahsuai dan struktur kos dapat dikekalkan.

  Diharap Tanpa Nama dapat sama-sama menerangkan dgn golongan akar umbi akan hasrat Kerajaan dan bukannya Kerajaan bertindak sewenang-wenangnya tanpa sebab yang munasabah, biar lah kita bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian, kadang-kadang kita juga kena tanya diri sendiri apakah sumbangan kita terhadap Negara yang kita cintai ini..Mohon maaf jika ulasan berlebihan tapi itu lah realitinya.

  ReplyDelete
 23. Tuan,

  Malaysia akan aman damai kalau Tuan jadi PM....so nice to say " Kerajaan tidak mengira kaum dan agama bla..bla.." we rakyat not a Fool Tuan. You are good and I hope you're sincere...be a jewel to the raykat Sadly to say you are belong to thug party -UMNO.

  ReplyDelete
 24. Salam YB Dato dan Tanpa Nama,

  Pada khamis 15 Julai 2010 Kerajaan telah mengumumkan penyelarasan harga Petrol, Diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan Gula sebagai langkah pertama PROGRAM RASIONALISASI SUBSIDI. Penyelarasan semua harga bahan api dan gula itu membolehkan Kerajaan mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta tahun ini dan mengimbangi defisit Kewangan Negara, melalui penyelarasan harga itu, harga RON 95 dan Diesel diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor, LPG 10 sen sekilogram, gula 25 sen sekilogram dan petrol RON97 akan diapung secara terkawal.

  Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan serta mengurangkan defisit fiskal supaya kekuatan ekonomi Negara lebih diyakini oleh pasaran dunia dan dalaman, lebihan daripada penjimatan itu dapat digunakan untuk memenuhi lebih banyak agenda pembangunan Negara yang akan membawa faedah lebih besar dan menyeluruh kepada rakyat, langkah Kerajaan mengurangkan defisit belanjawan yang terlalu tinggi ketika ini menerusi pengurangan subsidi mampu meletakkan ekonomi Negara pada kedudukan yang lebih baik bagi menghadapi langkah berhemah dengan mengurangkan subsidi ketika paras defisit Negara yang tinggi supaya ekonomi Negara menjadi lebih kukuh, stabil dan mampan.

  Penyelarasan ini bukan memberi " Lampu Hijau " untuk para peniaga menaikkan harga barangan sesuka hati yang akan membebankan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, oleh itu diharap para peniaga tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan berlebihan, sebaliknya menjadi peniaga berhemah dengan menyokong harsat murni Kerajaan ini demi kesejahteraan bersama, diharap juga agar Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan memberi amaran keras dan akan mengambil tindakan susulan jika didapati peniaga menaikkan harga makanan, barangan dan perkhidmatan berikutan penyelarasan ini.

  Kerajaan perlu menampilkan beberapa " Penawar " atau pelan tindakan yang boleh membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menampan pengurangan subsidi, sebagai contoh, Kerajaan menyemak kembali pelepasan cukai semasa dan menaikkan menurut keperluan kumpulan pendapatan rendah dan sederhana, oleh yang demikian, jika penjimatan perbelanjaan subsidi itu disalurkan kepada golongan akar umbi atau melaksanakan dasar fiskal pengembangan seperti menurunkan cukai pendapatan perseorangan atau menaikkan " Bracket " ( Menyangga sesuatu ) pelepasan cukai pendapatan, tidak ragu-ragiu lagi yang Kerajaan sedang bergerak pada landasan dan rentak yang betul, Kerajaan juga boleh meneliti untuk menghapuskan pembaharuan semula cukai jalan sebagai imbuhan untuk kenaikkan harga bahan api, untuk golongan akar umbi Kerajaan boleh memperkenalkan sistem kupon keperluan asas di kedai-kedai tempatan, diharapkan agar Kerajaan telah dan akan mencadangkan lain-lain " Penawar " dan akan memaklumkan butirannya dalam masa terdekat.

  Kita harus melihat secra makro dimana antara lain kenaikkan harga gula dapat mengekang ketirisan barangan kawalan itu ke Negara jiran, Perusahan kecil dan Sederhana ( PKS ) pasti akan merasa kesan kenaikkan ini tetapi kalau kita bijak menguruskan perniagaan, kita tidak harus merasai sebarang kesannya dengan meningkatkan produktiviti, langkah mengurangkan kandungan gula tidak akan menyebabkan kos melambung, PKS boleh ubahsuai dan struktur kos dapat dikekalkan.

  Diharap Tanpa Nama dapat sama-sama menerangkan dgn golongan akar umbi akan hasrat Kerajaan dan bukannya Kerajaan bertindak sewenang-wenangnya tanpa sebab yang munasabah, biar lah kita bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian, kadang-kadang kita juga kena tanya diri sendiri apakah sumbangan kita terhadap Negara yang kita cintai ini..Mohon maaf jika ulasan berlebihan tapi itu lah realitinya.

  ReplyDelete
 25. Salam YB Dato dan Tanpa Nama,

  Pada khamis 15 Julai 2010 Kerajaan telah mengumumkan penyelarasan harga Petrol, Diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan Gula sebagai langkah pertama PROGRAM RASIONALISASI SUBSIDI. Penyelarasan semua harga bahan api dan gula itu membolehkan Kerajaan mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta tahun ini dan mengimbangi defisit Kewangan Negara, melalui penyelarasan harga itu, harga RON 95 dan Diesel diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor, LPG 10 sen sekilogram, gula 25 sen sekilogram dan petrol RON97 akan diapung secara terkawal.

  Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan serta mengurangkan defisit fiskal supaya kekuatan ekonomi Negara lebih diyakini oleh pasaran dunia dan dalaman, lebihan daripada penjimatan itu dapat digunakan untuk memenuhi lebih banyak agenda pembangunan Negara yang akan membawa faedah lebih besar dan menyeluruh kepada rakyat, langkah Kerajaan mengurangkan defisit belanjawan yang terlalu tinggi ketika ini menerusi pengurangan subsidi mampu meletakkan ekonomi Negara pada kedudukan yang lebih baik bagi menghadapi langkah berhemah dengan mengurangkan subsidi ketika paras defisit Negara yang tinggi supaya ekonomi Negara menjadi lebih kukuh, stabil dan mampan.

  Penyelarasan ini bukan memberi " Lampu Hijau " untuk para peniaga menaikkan harga barangan sesuka hati yang akan membebankan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, oleh itu diharap para peniaga tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan berlebihan, sebaliknya menjadi peniaga berhemah dengan menyokong harsat murni Kerajaan ini demi kesejahteraan bersama, diharap juga agar Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan memberi amaran keras dan akan mengambil tindakan susulan jika didapati peniaga menaikkan harga makanan, barangan dan perkhidmatan berikutan penyelarasan ini.

  Kerajaan perlu menampilkan beberapa " Penawar " atau pelan tindakan yang boleh membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menampan pengurangan subsidi, sebagai contoh, Kerajaan menyemak kembali pelepasan cukai semasa dan menaikkan menurut keperluan kumpulan pendapatan rendah dan sederhana, oleh yang demikian, jika penjimatan perbelanjaan subsidi itu disalurkan kepada golongan akar umbi atau melaksanakan dasar fiskal pengembangan seperti menurunkan cukai pendapatan perseorangan atau menaikkan " Bracket " ( Menyangga sesuatu ) pelepasan cukai pendapatan, tidak ragu-ragiu lagi yang Kerajaan sedang bergerak pada landasan dan rentak yang betul, Kerajaan juga boleh meneliti untuk menghapuskan pembaharuan semula cukai jalan sebagai imbuhan untuk kenaikkan harga bahan api, untuk golongan akar umbi Kerajaan boleh memperkenalkan sistem kupon keperluan asas di kedai-kedai tempatan, diharapkan agar Kerajaan telah dan akan mencadangkan lain-lain " Penawar " dan akan memaklumkan butirannya dalam masa terdekat.

  Kita harus melihat secra makro dimana antara lain kenaikkan harga gula dapat mengekang ketirisan barangan kawalan itu ke Negara jiran, Perusahan kecil dan Sederhana ( PKS ) pasti akan merasa kesan kenaikkan ini tetapi kalau kita bijak menguruskan perniagaan, kita tidak harus merasai sebarang kesannya dengan meningkatkan produktiviti, langkah mengurangkan kandungan gula tidak akan menyebabkan kos melambung, PKS boleh ubahsuai dan struktur kos dapat dikekalkan.

  Diharap Tanpa Nama dapat sama-sama menerangkan dgn golongan akar umbi akan hasrat Kerajaan dan bukannya Kerajaan bertindak sewenang-wenangnya tanpa sebab yang munasabah, biar lah kita bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian, kadang-kadang kita juga kena tanya diri sendiri apakah sumbangan kita terhadap Negara yang kita cintai ini..Mohon maaf jika ulasan berlebihan tapi itu lah realitinya.

  ReplyDelete
 26. Salam YB Dato dan Tanpa Nama,

  Pada khamis 15 Julai 2010 Kerajaan telah mengumumkan penyelarasan harga Petrol, Diesel, Petroleum Gas Cecair (LPG) dan Gula sebagai langkah pertama PROGRAM RASIONALISASI SUBSIDI. Penyelarasan semua harga bahan api dan gula itu membolehkan Kerajaan mengurangkan perbelanjaan melebihi RM750 juta tahun ini dan mengimbangi defisit Kewangan Negara, melalui penyelarasan harga itu, harga RON 95 dan Diesel diselaraskan sebanyak lima sen seliter bagi semua sektor, LPG 10 sen sekilogram, gula 25 sen sekilogram dan petrol RON97 akan diapung secara terkawal.

  Kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan serta mengurangkan defisit fiskal supaya kekuatan ekonomi Negara lebih diyakini oleh pasaran dunia dan dalaman, lebihan daripada penjimatan itu dapat digunakan untuk memenuhi lebih banyak agenda pembangunan Negara yang akan membawa faedah lebih besar dan menyeluruh kepada rakyat, langkah Kerajaan mengurangkan defisit belanjawan yang terlalu tinggi ketika ini menerusi pengurangan subsidi mampu meletakkan ekonomi Negara pada kedudukan yang lebih baik bagi menghadapi langkah berhemah dengan mengurangkan subsidi ketika paras defisit Negara yang tinggi supaya ekonomi Negara menjadi lebih kukuh, stabil dan mampan.

  Penyelarasan ini bukan memberi " Lampu Hijau " untuk para peniaga menaikkan harga barangan sesuka hati yang akan membebankan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, oleh itu diharap para peniaga tidak mengambil kesempatan mengaut keuntungan berlebihan, sebaliknya menjadi peniaga berhemah dengan menyokong harsat murni Kerajaan ini demi kesejahteraan bersama, diharap juga agar Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan memberi amaran keras dan akan mengambil tindakan susulan jika didapati peniaga menaikkan harga makanan, barangan dan perkhidmatan berikutan penyelarasan ini.

  Kerajaan perlu menampilkan beberapa " Penawar " atau pelan tindakan yang boleh membantu kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana untuk menampan pengurangan subsidi, sebagai contoh, Kerajaan menyemak kembali pelepasan cukai semasa dan menaikkan menurut keperluan kumpulan pendapatan rendah dan sederhana, oleh yang demikian, jika penjimatan perbelanjaan subsidi itu disalurkan kepada golongan akar umbi atau melaksanakan dasar fiskal pengembangan seperti menurunkan cukai pendapatan perseorangan atau menaikkan " Bracket " ( Menyangga sesuatu ) pelepasan cukai pendapatan, tidak ragu-ragiu lagi yang Kerajaan sedang bergerak pada landasan dan rentak yang betul, Kerajaan juga boleh meneliti untuk menghapuskan pembaharuan semula cukai jalan sebagai imbuhan untuk kenaikkan harga bahan api, untuk golongan akar umbi Kerajaan boleh memperkenalkan sistem kupon keperluan asas di kedai-kedai tempatan, diharapkan agar Kerajaan telah dan akan mencadangkan lain-lain " Penawar " dan akan memaklumkan butirannya dalam masa terdekat.

  Kita harus melihat secra makro dimana antara lain kenaikkan harga gula dapat mengekang ketirisan barangan kawalan itu ke Negara jiran, Perusahan kecil dan Sederhana ( PKS ) pasti akan merasa kesan kenaikkan ini tetapi kalau kita bijak menguruskan perniagaan, kita tidak harus merasai sebarang kesannya dengan meningkatkan produktiviti, langkah mengurangkan kandungan gula tidak akan menyebabkan kos melambung, PKS boleh ubahsuai dan struktur kos dapat dikekalkan.

  Diharap Tanpa Nama dapat sama-sama menerangkan dgn golongan akar umbi akan hasrat Kerajaan dan bukannya Kerajaan bertindak sewenang-wenangnya tanpa sebab yang munasabah, biar lah kita bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian, kadang-kadang kita juga kena tanya diri sendiri apakah sumbangan kita terhadap Negara yang kita cintai ini..Mohon maaf jika ulasan berlebihan tapi itu lah realitinya.

  ReplyDelete

Kongsi artikel ini: