Monday, October 26, 2009

1Malaysia F1 Team... Rasa lega - kerajaan tidak ada ekuiti

Isu 1Malaysia F1 team yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri baru-baru ini telah menjadi perbualan hangat di kalangan rakyat. Ramai yang bertanya samada kerajaan akan terlibat dalam projek ini.


Di parlimen pagi tadi, pihak pembakang telah mengemukakan soalan yang bertanya apakah pelaburan kerajaan dalam projek 1Malaysia F1 Team ini dan apakah impaknya kepada kewangan negara? Persoalan inilah yang bermain difikiran rakyat apatah lagi dalam keadaan situasi ekonomi negara sekarang ini.


Jawapan oleh YB Menteri ialah projek ini adalah inisiatif pihak swasta dan TIDAK ada pelaburan secara langsung ataupun ekuiti kerajaan dalam projek ini. Ini melegakan perasaan rakyat dan dapat menjawab kekhuatiran rakyat terhadap projek ini.


Walaubagaimanapun, YB Menteri ada menyebut bahawa komitmen kerajaan terhadap projek ini lebih kepada kelengkapan infrastruktur. Contohnya, penyediaan tapak tanah untuk pusat penyelidikan dan pembangunan (R&D) dan akses kepada teknologi Proton yang dimiliki oleh kerajaan.


Secara peribadi saya menyokong projek 1Malaysia F1 team ini kerana potensi impak pelancongan yang positif, transfer teknologi dan pembangunan industri permotoran negara. Tetapi sokongan saya itu berasaskan kepada satu premis iaitu kerajaan tidak terlibat secara langsung dan membelanjakan wang rakyat dalam projek ini.


Salam.

No comments:

Post a Comment

Kongsi artikel ini: