Friday, August 22, 2008

Sekitar Persidangan Antarabangsa Selatan Afrika di Lusaka, Zambia

Perbincangan... Disebelah kiri saya itu (berbaju biru) ialah Menteri Penerangan Zambia, YB Mike Mulongoti dan disebelah kiri beliau adalah salah seorang Ahli Parlimen dari Uganda (perempuan). Di sebelah kanan saya ialah seorang doktor di Zambia.

Berbincang dengan penasihat ekonomi kerajaan Zambia yang berasal dari Malaysia, Dato Jaya (dua dari kanan saya). Beliau dulu adalah Ketua Pengarah MIDA.

Di depan hotel tempat tinggal saya, Hotel Inter-Continental Lusaka. Bertaraf 4 bintang.


Bersama YB Hamim Samuri, MP dari Ledang Johor dan 2 orang kenalan dari Kementerian Luar Negara Zambia.
Selepas menghadiri minum petang bersama YAB Dato Seri Najib dan (dari kiri) YB Dato Shamsul Anuar Nasarah - MP Lenggong, YB Hamim - MP Ledang, YB Dato Mustapha Mohamad - Menteri Pertanian, YB Dato Dr Tiki - MP Mas Gading, Sarawak (tunduk).Dari kiri: Encik Cheah Choong Kit, Duta Malaysia ke Zambia, YB Dato Shamsul, saya, YB Hamim, YAB TPM, Tok Pah, YB Dato Dr Tiki dan Dato Fatmi (Setiausaha Politik kpd TPM).

Bersama Dato Fatmi Salleh (Supol TPM), YB Datuk Dr Maximus dan HEndriyabus Amin (Pegawai Khas Datu Max)
Tarian tradisional orang Zambia menyambut kedatangan kami rombongan Malaysia ke Zambia....


7 comments:

 1. Salam Datuk,

  1. Memang seronok bila jadi orang Politik kan Datuk !

  2. Bagi saya jika dapat jadi Pegawai Khas atau Setpol pun dah cukup. Tak perlu nak jadi Menteri.

  3. Patutlah ramai orang berlumba-lumba dan sanggup melakukan apa saja untuk menjadi Politician.

  4. Saya nampak Datuk ni rasanya bakal menjadi Ketua Menteri Sabah suatu hari nanti.

  ReplyDelete
 2. Semoga ada sesuatu yang dipelajari di sana yang dapat diaplikasikan di kawasan parlimen YB Dato'. Jika ini dapat dilaksanakan tentulah lawatan itu benar-benar memberi makna dan dilihat mempunyai kepentingan kepada masyarakat setempat.Jika tidak lawatan hanya tinggal lawatan.

  ReplyDelete
 3. Abd.Rahman Sulaiman Khan10:41 PM, August 23, 2008

  Persoalan saya ialah apakah kebaikan kepada rakyat kota belud hasil daripada lawatan Datuk ini.Atau Datuk sama saja macam bos Datuk, YAB Pak Lah yang asyik sibuk ke luar negara mengalahkan era Tun Dr.Mahathit dulu..Kalau beginilah cara Datuk maka samalah Datuk macam YB YB yang sebelum ini yang hanya berbangga dengan pangkat dan kedudukan dan suka hidup cara elit..Datuk perlu lebih fokus kepada masalah rakyat KB,banyak masalah perlu ditangani..keruntuhan sosial,dadah dan jenayah semakin tumbuh di KB..Baru-baru ini ada kebakaran dekat pekan KB sehingga meragut satu nayawa, dimanakah Datuk ? Patutmkena datang menjenguk..

  ReplyDelete
 4. Salam,
  harap dato dapat memberikan berita ttg dapatan dato untuk mengurangkan kemiskinan di Sabah terutamanya Kota Belud. Persidangan pun atas nama membasmi kemiskinan kan.

  http://2usabahan.blogspot.com

  ReplyDelete
 5. Salam Dato,

  Ingat nak berehat menyambut Ramadhan Al Mubarak tapi tak boleh tahanlah dengar the latest statement from your PM .." hold strongly to the principle of truth ".

  What a joke !!!!!! from a PM who is in constant denial. Tak payah nak elaboratelah bro as I know you agree with me.

  PS: I saw you looking kind of lost there bro in Permatang Pauh. Its ok, most of us are lost too.

  Arcadia

  ReplyDelete
 6. Salam Dato,

  Apa komen 16 sept ni?

  ReplyDelete
 7. Apa punya blog ni..hampir sebulan tak up date.awal2 ja ok..skrg mcm dah layu...belum lagi 5 tahun jadi MP...haha..baik tutup ja blog ni.

  ReplyDelete

Kongsi artikel ini: